Glädje, kvalitet och hållbarhet

Glädje, kvalitet och hållbarhet

Text: Sarah Tronêt
Foto: Mia Lewell

Katarinas sätt att tillverka äppelmust är ett äkta mathantverk. Varje must är unik i sin smak. Typ av jord, skördetid och äppelsort är faktorer som spelar in. På Norrtelje Musteri använder man svenska äpplen av högsta kvalitet. Katarina granskar varje äpple innan hon lägger det för press. Äpplen som är något kantstötta eller lite fläckiga får passera, bara äpplet är fräscht för övrigt.
– Musten behöver även tillverkas med omsorg och glädje för att bli en god och högkvalitativ slutprodukt, säger Katarina med ett leende.
Äppelmust kan njutas till frukost, lunch, middag och mellanmål. Musten är även en utmärkt sportdryck. Den är naturligt god, och helt utan tillsatser. Allt fler restauranger använder sig av must på dryckesmenyn, eftersom must passar bra till de flesta maträtter.
Katarina är nyss hemkommen från MUST-SM på Kiviks Musteri i Skåne, där Svenska Musterier arrangerade Sveriges första mustfestival.
– Det var fantastiskt roligt att delta i musttävlingen. Jag fick träffa experter och knyta nya kontakter. Tävlingen gav riktigt bra erfarenheter, bland annat för att ytterligare utveckla mina egna produkter, säger hon.

Hela verksamheten genomsyras av ett naturligt kretslopp.
– Äppelresterna som blir kvar efter press blir utmärkt mat till kor, grisar eller rådjur. Det går också bra att lägga resterna i komposter. Det är bara att komma och hämta! Återvinning och naturlig hållbarhet är en viktig fråga för mig. Nu vill jag bara hitta ett bra sätt att återvinna mina flaskor också.
Just nu är Katarina i full färd med att hitta nya lokala återförsäljare. Hon öppnar gärna upp dörrarna om man vill besöka musteriet. Både företag och privatpersoner är välkomna. Hon planerar också för höstens mustprovningar och andra spännande aktiviteter.
– I höst tar jag även emot äppelskördar från alla som vill att deras frukt ska komma till användning. Musten håller sedan i ett år i oöppnad förpackning, lagom till nästa års skörd. Det är ju härligt att kunna njuta av sin frukt året runt, avslutar Katarina.

Share This