Inspiration, kunskap och grillad korv

Inspiration, kunskap och grillad korv

Text och foto: Sarah Tronêt

Redan 1959 sålde Lättvikts­motor sin första motorsåg, och det har blivit många fler sen dess.
–Vi strävar efter att alltid vara på gång med det senaste inom skog och trädgård. Vårt mål att ge kunden bästa tänkbara service. Vare sig man är yrkesanvändare eller husägare. För oss v  betyder sågdagarna, förutom bra erbjudanden, även en möjlighet att komma närmare våra kunder och för besökarna en möjlighet att ta del av det senaste från leverantörer samt erfarenheter från våra samarbetspartners. Vi har garanterat en maskin som uppfyller ens behov för småskaligt skogsarbete, säger Johan Blomqvist, VD på företaget.

För att ge tips och råd gällande avverkningssäsongen hade Lättviktsmotor bjudit in några av de bästa och mest erfarna inom skog- och trädgårdsbranschen. Bland andra fanns Anders Samuelsson, instruktör och examinator vid Skogsstyrelsen, på plats.
Vad är viktigast att tänka på när man köper motorsåg eller röjsåg?
–Det viktigaste är först och främst att ha regelrätt, personlig skydds­utrustning. Sedan bör man köpa rätt såg för sitt ändamål. Många tror att man ska välja den största sågen för att lyckas, men det är fel. Sågen ska först och främst vara lätthanterlig. Den ska absolut inte vara för tung för användaren, då ökar olycksrisken markant. För att få bäst anpassade såg kan man vända sig till en säker, auktoriserad maskinverkstad eller butik, exempelvis Lättviktsmotor, som kan ge professionell hjälp och bra rådgivning, säger Anders.
Vad ingår i en regelrätt, personlig skyddsutrustning?
–I den ingår; hjälm med hörselskydd och ögonskydd, skyddshandskar, varselkläder på överkroppen och huggarstövlar, eller kängor med ståltåhätta. Men vanliga skyddsstövlar med ståltåhätta räcker inte. Det måste finnas sågskydd bakom hättan, säger Anders.

Roslagsliv träffade även Simon Markusson, som bland annat utbildar privatpersoner i motorsågskörtkort. Simon poängterade hur viktigt det är att fila motorsågskedjan regelbundet, och att hålla sin personliga skyddsutrustning ren och hel.
–En välslipad kedja sågar lätt och säkert. Skyddsutrustningen ska hållas hel och ren. Om man exempelvis missköter sågbyxorna skadas fibrerna, vilket i längden gör byxan obrukbar eftersom fibrerna är de som skyddar vid en olycka. En trasig byxa skall omedelbart bytas ut, säger Simon.

Självklart hade man också kallat in en professionell arborist, Josh Philpotts, från Uppsala Trädvård. Josh informerade om hur man kan hålla sina träd friskare och gladare.
–Träd är oerhört viktiga för miljön. De ger syre och grönska, samt att de ger trädgården en vacker inramning. Jag som arborist kan hjälpa till med trädvård samt rådgivning om hur man ska sköta om sina träd på bästa sätt. Ibland behöver man exempelvis inte hugga ner ett äldre träd för att få mer ljus i sin trädgård, utan bara glesa ur kronan. Viktigt är också att beskära träden i rätt tid, så de inte fryser ihjäl, avslutar Josh.

Share This