Poppis att testa båtracing

Poppis att testa båtracing

Roslagen Boat Racing bjöd söndagen den 16 september alla som var intresserade på en prova-på-dag vid Kärleksudden i Norrtälje. Många intresserade hade föranmält provkörning.

Text och foto: Anders Sjögren

Förutsättningarna för prova-på-dagen var nästan perfekta. I strålande höstsol, nästan 20 grader varmt gjorde att det var många nyfikna på plats. Lite hård vind var egentligen det enda som störde en aning.

– Vi hoppas genom detta att bredda intresset för boatracing, börjar Lars Ruthman som är ordförande i Roslagen Boat Racing. Vi märker att det är många här idag som inte har något direkt anknytning till sporten vilket är väldigt roligt.

Med ett 40-tal föranmälda barn och flera stycken som kom spontant så var det många som fick prova att köra tävlingsbåt av GT15-modell. Det flesta började väldigt försiktigt med snart så vågade man släppa loss.

– Vi har haft en riktigt bra uppslutning, fortsätter Lars Ruthman. Förutom barnens testkörningar så har vi också erbjudit möjligheten att få åka med i de större offshore-båtarna. Vuxna med lite mer båtvana har fått möjligheten att prova köra Offshorebåt av modell V60.

Kön till provturerna var konstant och förväntansfulla passagerare fick hjälp med utrustning och instruktioner bland annat av de svenska och nordiska mästarna William Söder­lind och Rasmus Hamrén.

Att organisera en prova-på-dag av den här storleken kräver en stor arbetsinsats. Speciellt för dagen så har en 40-tons brygga med landgång placerats vid Kärleksuddens badplats. Ute på vattnet finns 2 stycken bevakningsbåtar och för allas säkerhet har även en rescuebåt haft beredskap.

– Inget av detta skulle ha kunnat ske om det inte hade varit för Micke Hamrén, tillägger Lars. Det är han som ser till att saker händer. Det är han som mobiliserar krafterna som gör att vi kan ha våra arrangemang och tävlingar. Med sitt stora hjärta för klubben och vida kontaktnät är han ovärderlig.

Mikael Hamrén är vice ordförande i klubben och har två barn som tävlar för Roslagen Boat Racing.

– Jag har Lina som tävlar i Offshore 3A och Rasmus i Offshore 3B, berättar Mikael. Rasmus har i år blivit både svensk och nordisk mästare i sin klass. Detta gör att jag har ett starkt engagemang för hela klubben och gärna ser att fler blir intresserade av att vara med.

Share This