Att SUP-a!

Att SUP-a!

Fötterna stadigt ner på brädan, varenda muskel i kroppen aktiveras och balansakten kan börja! SUP Stand up paddle är det bästa jag vet! För 5 år sedan provade jag detta första gången i Spanien och sedan dess har min livsplanering gått ut på att få så mycket tid på brädan som möjligt! När jag skrev min förra artikel så lovade jag att berätta mer om var och ett av våra olika verksamhetsområden och med det väder vi har faller det sig naturligt att presentera just SUP, i talspråk lite slarvigt ”Suppen”!

Text och foto: Denise Keyser

Direkt när jag kom hem från Spanien undersökte jag vart jag kunde utbilda mig till SUPyogalärare, sagt och gjort, nu har jag haft klasser på vattnet i fyra år! På Atmajala, huset i ån, är det säsong två, dessförinnan utgick vi ifrån sjön Lommaren.

Vad är då SUP? Från allra första början var det surflärare som använde sig av lite större stabilare surfbrädor för att kunna paddla till och runt sina elever under lektionerna på vattnet och få översikt över klassen, sen blev det även vanligare att surfare använde SUP i jakt på de perfekta vågorna som ett transportmedel. Sedan 2000-talets början är det en stadigt växande sport som även tagit sig till lugnare vatten med fokus på lugn och kontemplation, som här på Atmajala. Vi använder främst ”Supparna” till meditativ paddling och såklart till vår härliga SUPyoga!

Det är nåt särskilt med Suppen, den bjuder liksom in dig till yoga bara genom sitt varande, bara genom att ställa dig på brädan så bjuds du att vara ”här och nu”, så snart dina tankar eller andra sinnen börjar fara runt så märks det direkt, då det helt enkelt blir lite vingligare. SUP-brädorna är bredare, högre, stabilare och längre, avsedda att stå och eller sitta på! Det kan du variera under ett pass. Det är en av de saker jag fastnade för, Suppen bjuder på en rörelsefrihet, där jag både kan stå, sitta, vrida mig och näst intill fri att även gå några steg, du får en känsla av att gå eller glida fram på vattnet.

SUP passar i nästan alla väder. Det allra härligaste Sup-minnet jag har är ett då jag hade flera besökare som rest långväga för att komma till oss och testa SUP och de mörkaste molnen tornade upp sig och ett spöregn utan dess like började ösa ner. Rapporten hade sagt att det skulle klarna men för stunden var det ingen sol i sikte. Jag frågade besökarna om de ville chansa och att vi i värsta fall fick avbryta om det blev allt för utmanande. Alla började paddla, i motvind och regnets tilltagande piskande mot ansiktena, det gick knappt att prata då vinden ven. Som i ett trollslag ser vi hur molnen nästa delar sig, fram kommer den klarblå himlen på ena sidan av sjön, jag vinkar och vi paddlar på i den riktningen, regnet upphör, vi sätter oss dyblöta på brädorna och vänder upp våra ansikten mot solen, fram träder den största regnbågen jag någonsin sett, vi behövde inte yoga, vi satt stilla och beundrade samtidigt som vi torkade!

Nästa vackra minne är en ljummen sensommarkväll med ett stilla duggregn, det fina i att efter yogapasset på brädan, få lägga sig på rygg, benen brett isär och fingertopparna vilandes i vattenytans ljumma vatten, känna hur kroppen blir tung, slappnar av och näst intill kunna räkna de stilla dropparna som landar i ansiktet, en för en. Det var även det en magisk stund på vattenytan! Nu kanske ni undrar varför jag tar upp alla dessa regnhistorier, när solen skiner som bäst, jo för att SUP funkar i alla väder! Och är det så att du bokar in dig en solig dag, glöm då inte att ta med något att ha på huvudet, vatten, solskydd och kanske ett par solglasögon, för på vattnet liksom multipliceras solen!

Till frågorna. Ramlar jag i: Nej oftast inte! Behöver jag ha bra balans: Nej, det är det vi övar på! Vad har jag på mig: Vanliga för dig bekväma träningskläder efter väder. Vi är barfota på brädorna!

Hoppas vi ses på brädan!

Denise

Atmajala

#atmajalasup #atmajalasupyoga

Share This