Bastu – en ren njutning

Bastu – en ren njutning

Vad är utmärkande för den finska bastun? Den finska bastun har hög luftfuktighet och jämförelsevis låg temperatur. Det är en såkallad våtbastu där värmen ligger runt 60-80°. Med fler stenar så får man en fuktigare bastu.

Text: Kersti Livhav
Varför ska man basta?
Bastar gör man för att uppnå välmående och avkoppling. Forskning har visat att bastubadandet har positiva medicinska effekter. Astmatiker andas lättare, personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda och värk i leder lindras. Studier har också visat att man sover bättre efter ett bastubad. Hormonerna påverkas, en ökande halt av endorfin stimulerar välbefinnandet samt sätter fart på ämnesomsättningen.

Hur bastar man?
Svaren är lika många som antalet bastubadare men många tycker att ”kasta bad” är det skönaste bastubadet. Det moln av het fuktig ånga som bildas anses vara bastuns ”saunans” själ. Man kan piska sig från topp till tå med björkris och få ut lite mer av sin stund i bastun. För att njuta med fler sinnen kan man tillsätta dofter i vattnet som till exempel lavendel eller gran. Efter bastubadet behöver man kyla av sig vilken en del gör genom att rulla i snö men det finns lugnare sätt, som exempel en kall dusch. Efter badet bör man inte glömma det viktigaste – vilan.

Hur ser en bastu ut?
I dag är en bastu inte bara en bastu. Det finns en mängd olika design att välja på. Den ena bastun är inte den andra lik. Du får välja design på bastuaggregat, inredning, bastulave, väggpanel, bastudörr, bastuväggar och belysning.

Vad behöver man tänka på?
Angelica berättar att det är viktigt med ett bra tätskikt, aluminiumfolie, när man bygger en bastu. Tätskikten ser till att inte värmen sipprar ut och gör att luftfuktigheten stannar kvar inne i bastun. Väljer man att ha glaspartier på bastun bör man välja ett större aggregat än vad som rekommenderas till volymen på bastun då glas inte tätar lika bra som trä. Om man bygger i ett redan färdigt våtutrymme ska man inte täta de väggar som redan finns på plats. Rätt ventilation i bastun är superviktig. Har du en ventil nere på väggen vid aggregatet i ett hörn så ska den andra ventilen sitta på motsatt sida uppe på väggen, för att få en bra syresättning i bastun. Har du vedeldat aggregat bör ventilen nere vara större.
– Man har många valmöjligheter och kan utveckla och designa bastun till en egen relaxdel i hemmet.  Om kunden har med sig uppgifter om storleken på ytan så utgår vi från den. Sen är det bra att välja träslag, till exempel al, ceder eller asp och vilket aggregat man vill ha. Vi kan helt enkelt göra en bastu tillsammans, avslutar Angelica.

Share This