Hjälp för aktiva fötter

Hjälp för aktiva fötter

Aktiv Ortopedteknik med sin mottagning och butik på Drottninggatan 5 i Norrtälje är ett företag som har
arbetat med proteser, ortoser och stöd i över 30 år.

Text och foto: Anders Sjögren

Här i Norrtälje har verksamheten bedrivits på sjukhuset i många år, inleder Malin Grönvall som är butiks- och receptionschef. Butiken och mottagningen på Drottninggatan 5 i Norrtälje har nu funnits i 2,5 år. Genom vårt landstingsavtal så
arbetar vi i stor utsträckning med remitterade patienter, men självklart är även privat­personer mycket välkomna. Vi ser gärna att man kommer in och pratar med oss för rådgivning. Vi har också butiker och mottagningar i Bergshamra, Danderyds Sjukhus, Södertälje och centralt i Vasastan.

– Det är vanligt att man hittar oss efter att man har fått någon typ av bekymmer, fortsätter Lena Norman som förestår butiken i Norrtälje. Vi önskar många gånger att man kommit in före det inträffade. Vi vill gärna arbeta proaktivt. Har man till exempel svårt att hitta bra skor i den vanliga skoaffären kan jag rekommendera att man gör ett besök hos oss. Vi har ett stort utbud av fotriktiga skor och kan ofta hjälpa till med en enklare lösning redan i butiken. Ofta kan det till exempel handla om problem med hälsporre, hallux valgus eller olika grader av plattfot. Då kan besöket hos oss innebära en ögonöppnare för att hitta ett specialanpassat hjälpmedel.

Butiken i Norrtälje har ett rikt utbud av fotriktiga skor, inlägg och ortoser. Det vill säga olika former av stöd både för träning och vardag.

– Dina fötter skall bära dig i hela livet så du bör ta hand om dom väl. Extra viktigt är det för diabetiker. Den gruppen bör verkligen ta hand om sina fötter för att kunna undvika allvarligare komplikationer senare i livet, fortsätter Malin.

– I mottagningsdelen skapar vi bland annat proteser, arbetar med ortoser och stöd, berättar Hans Candeborn som är legitimerad ortopedingenjör och jobbar med individanpassade hjälpmedel. Utöver det så arbetar vi även med kosmetiska proteser. Vår mottagning är öppen flera dagar i veckan.

– Vi tillverkar specialtillverkade och individanpassade inlägg, tillägger Paulius Paulauskas som är ortopedskotekniker. Vi kan vid behov även erbjuda handgjorda skor.

–Vårt utbud riktar sig till alla, gammal som ung, man som kvinna i alla nivåer av aktivitet. I butiken och mottagningen kan vi hjälpa till med allt från lättare avlastning för tillexempel knä- och ryggproblem till proteser. Alla är välkomna, avslutar Lena.

Share This