Kvarterskrogen för alla

Kvarterskrogen för alla

Efter att ha kommit fram till Vätö och sedan passera vid affären för att fortsätta mot Håknäs börjar man fundera på om man kört rätt. Då kommer skylten som visar vägen till Norrgärdet Mat & Pub.

Text och foto: Anders Sjögren

Jag blir mottagen av Ellinor och Per Ekberg som driver rörelsen som ligger i anslutning till huset där de bor.

– Jag är uppvuxen bara en liten bit härifrån, börjar Ellinor. Gick förbi det här huset varje morgon och visste redan då att det var här jag skulle bo.

Under tiden så har Per eldat i gång den stora stenugnen som är grunden till att det blev en verksamhet ute vid Norrgärdet. Efter en stund kommer han ut med en pizza som på alla sätt för tankarna till Italien. Under tiden som vi smakar på denna ställer jag frågan om hur det kommer sig att man öppnar en restaurang mitt ute på Vätö.

– Det är en lång historia, berättar Per med ett leende. För att göra den lite kort så började det med att jag inte vill pendla. Då hittade vi en lokal vid lilla torget där vi tänkte att vi kunde starta ett café. Ellinor sa upp sig från sitt jobb inom skolan och vi drev tillsammans upp en fin caférörelse. Till det kom en glassbod och vi började med riktiga italienska delikatesser. För att få den kvalitet vi ville ha på brödet så köpte vi även ett bageri. Vi växte ur våra lokaler vid lilla torget, fortsätter Ellinor. Vi sökte något större för att kunna utöka sortimentet med ordentliga kaffemaskiner och mjukglass. Då fick vi möjlighet att ta över det som fortfarande heter Pelikan. Under denna tid växte vi även ur våra bagerilokaler vilket medförde att vi byggde nytt och eget på Baldersgatan för att kunna möta behovet. Mitt i allt detta föddes idén om att ha en Semleria vid Stora Brogatan. Det blev succé över en natt och som mest hade vi 35 olika sorters semlor i butiken.

– Här hamnade vi i ett läge då vi ville fokusera mer på bageriet så vi sålde pelikan. Bageriet låg lite avsides för att handla över disk, då startade vi Ekbergs mitt emot Kryddan. Där hade vi också en avdelning för italienska delikatesser och ett litet café, fortsätter Per.

– Vi hade arbetat väldigt hårt under en lång tid med så många idéer, förklarar Ellinor. 2013 beslutade vi oss för att sälja allt. Jag gick tillbaka till skolan en period, men då växte idén om att göra någonting hemma.

Ellinor och Per hade lite djur hemma på gården. Detta medförde att de började sälja fårskinn och ägg. Efter en tid så tog man återigen hem delikatesser – främst för sommaren. Med detta följde ett iordningställande av lokaler.

– Det var då vi återupptäckte en stenugn som vi köpt i samband med Pelikan, fortsätter Per leende. Egentligen kan man säga att vi byggde till för att ge stenugnen plats, och då fick den både bardisk och en liten restaurang som en bonus.

– Vi öppnade – till mångas tvivel – upp restaurangen nyåret 14/15 med en supé. Vi hade ett 10-tal bokningar men innan kvällen var slut så hade vi fullt. För en tid sedan köpte vi upp Lipperts Catering som nu är integrerad i Norrgärdet Restaurang & Catering.

– Vi vill ha en samlingspunkt, ett enkelt sätt att umgås på riktigt. Har lärt känna massor med folk genom detta. Både fast- och fritidsboende. Satsar på en öppen och familjär stämning, avslutar Per.

– Självklart är det en affärsrörelse och vi vill visa att vi finns och är väl värda ett besök. Finns dom som bott här i många år utan att känna varandra. Detta är vår samlingspunkt och det är mötet som är det viktiga, avslutar Ellinor.

Share This