Njut av sommaren i Simpnäs

Njut av sommaren i Simpnäs

Text: Jessica Österberg
Foto: Jessica Österberg / Eva Crantz

Eva Cranz kunde nog inte ha valt en underbarare plats att tillbringa sina senaste 21 somrar på. När Eva och hennes familj flyttat ut från stan och byggt sitt drömhus dröjde det inte länge förrän Eva och hennes väninna började prata om att öppna ett café.
Ålandstrafikens gamla nedlagda tullhus stod tomt förutom att det under vintertid var vävstuga för några av bykvinnorna. Utsikten både inifrån caféet och utifrån den soliga verandan är slående vacker.
Byggnaden ägs av Simpnäs by och efter att ett kontrakt upprättades samt en del ombyggnationer gjorts öppnade caféet sommaren 1996. Under åren har nya inventarier köpts in och lokalen har fått en marin interiör. I år står två nya kyldiskar på plats som kommer att rymma fina räkmackor och goda bakverk. GB-glassen har bytts ut till SIA-glass.
Efter några år köptes väninnan ut och sedan dess driver Eva verksamheten med hjälp av ett antal ungdomar som jobbar varje sommar.

Mycket av det som finns i caféet bakar Eva själv, både matbröd och kaffebröd. En del enklare rätter finns också att välja på, där exempelvis varm nachotallrik är en favorit och varmrökt lax från Fogdö är också omtyckt. Utbudet varierar efter väder­lek, är det en regnig och blåsig dag kan en soppa stå på spisen. Är det soligt och varmt finns flera olika sallader att välja på. Caféet har också fullständiga rättigheter.
– Caféet är en livsstil och jag älskar varje del av det, säger Eva. Allt från försäsong och planering till det sociala med alla stamkunder. Samtidigt har jag gjort detta i så många år nu så jag känner mig redo att sälja min verksamhet till någon som vill fortsätta att vårda den med omsorg.
Sommaren på Simpnäs hamncafé bjuder på en rad olika aktiviteter. Till exempel filmvisning, berättarkväll, sommargympa och kvällsunderhållning. Norrtäljebandet Rum Diet spelar irländskt lördagen den 16 juli. Cover Crew spelar rock fredagen den 22 juli. Sist ut är Willys badkar som spelar blues och rock lördagen den 30 juli och då serveras även grillbuffé.

Share This