Running my own business

Running my own business

Text & foto: Anne Åhlén

Att driva ett eget företag är det bästa och galnaste jag har gjort. Jag kan fortfarande minnas den där känslan när jag skrev ner en affärsidé och allt kändes så självklart. Eller hur jag på en av mina skogspromenader kom på vad företaget skulle heta. Eller när jag vaknade klockan fyra en sommarmorgon och visste plötsligt hur loggan skulle bli. Det var sanna stunder av ”flow” och mera skulle det bli. Det är nog därför jag älskar mitt jobb så mycket. Många starka och positiva minnen och händelser har knutits an med att starta och driva sitt eget företag men även allvarligare frågeställningar och ibland orosmoln har funnits till. Företagandet för mig bygger starkt på följande teman:

Glädje
Att finna glädje i det man gör och levererar till andra är nog det allra viktigaste punkt för att må bra och att orka med sitt jobb. Efter snart sju år som sin egen företagare kan jag fortfarande känna det lite overkligt att ha byggt upp allt från scratch.

Meningsfullhet
Det jag gör i min vardag byggs av olika ”klossar” som tillsammans skapar känslan av meningsfullhet. Att trivas med det man gör och levererar, känna utvecklingspotential, stimulans, glädje samt utmaningar bidrar till att jobbet känns meningsfullt.

Orka tro på sig själv
Att driva ett eget företag är samtidigt en av de tuffaste erfarenheterna jag har från mitt yrkessamma liv. Man bär hela ansvaret själv och har sig själv att tacka eller ”skylla på” beroende hur man väljer att sköta sin business. Det krävs en viss stresstålighet när det blåser snåla vindar och enorm framtidsoptimism vid tuffare perioder.
Jag har lärt känna mig själv mera som person under denna tid som egen företagare. Mina styrkor och svagheter. Min potential, intressen och oanade talanger. Varje dag lär jag mig någonting nytt.
Våga misslyckas ibland
Bästa sättet att lära sig om livet går ibland genom att misslyckas. Om man vågar erkänna för sig själv ett misslyckande och möta det ”öga mot öga”, är det nästintill garanterat att nästa gång vill du inte göra om samma misstag. Acceptera även den delen. Alla gör tokiga saker ibland, så även du och jag.

Ta hand om sig själv
Jobbet är bara en del av mitt liv. Det tog några år att komma till den insikten! I början snurrade allt kring företagande och det var rätt oundvikligt, en viss intensiv period. För att orka i längden är det viktigt att fylla på energi från annat håll. Jag hämtar min ork bland annat från träning, natur, musik, familj och vänner. Allt i fin balans.

Att se bakåt i tiden tror jag att jag inte skulle ha gjort någonting annorlunda – möjligtvis startat mitt företag ännu tidigare!

Share This