Säg ”cheese” och lev längre

Säg ”cheese” och lev längre

En smörig spanjor eller en fruktig fransos, eller varför inte en skönhet från Azorerna? Somliga vänder i dörren, andra frustar belåtet och sniffar ljudligt. Kanske dags att byta apotek? Välkommen till Collins Ostbod.
Text & foto: Billy Adolfsson

Att äta mer ost kan både ge dig ett friskare hjärta och en slankare kropp, menar forskare vid Aarhus Universitet i Danmark. De danska forskarna hävdar att den stora ost konsumtionen är anledningen till att fransmän – som i genomsnitt äter 24 kilo ost per år och person – tenderar att leva längre och ha friskare hjärtan än i många andra europeiska länder.
Men du behöver inte bo i Frankrike för att bli snyggare, slankare och friskare. Ditt kulinariska apotek hittar du mitt i Norrtälje och receptet hämtar du ut på Collins ostbod i Rådhuset vid Stora Torget, Roslagens egna ostmecka sedan 33 år tillbaka i tiden. I kyldisken samsas alla sorters vitaminer, mineraler, fetter och humör­höjare. Det visste du kanske inte, men ostar innehåller ”må bra-hormonet” Dopamin som hör ihop med lustkänslor, upphetsning, energi och motivation.
Men den som gästar Ostboden har nog i första hand siktet inställt på den gastronomiska upplevelsen. För det uppenbara är att ost, med stora bokstäver, är en kulinarisk guldklimp för alla möjliga tillfällen och måltider.
Ost kan vara allt från en hel måltid till en räddare i nöden när hen får oväntat besök. En ostskiva på frukostmackan, till förrätt, efterrätt, som snacks eller värsta bakisräddningen… den syndiga varma mackan eller bästa hemmagjorda pizzan.

Nog om syndiga och hälsosamma ostar. Collins Ostbod är mycket mer än bara ost. Här gräddas ostpajer, kokas egen marmelad, bakas kex, och nya te blandningar smakas fram. I hyllorna trängs olivoljor, balsamvinäger, tryffelprodukter, kryddblandningar och annat som kan förgylla livet för både proffset och hemmakocken.
I det mysiga skänkrummet, med sin öppna spis med anor från svunna tider, anordnas ost och vinprovningar, privata tillställningar, firmamyset och andra begivenheter. Lokalen rymmer ett tjugotal sittande gäster samt några saliga andar från förr.
Ost är gott och gör gott. Om du har lust att prova riktiga ostar ska du inte dra dig från att besöka oss. Vi älskar att prata ost! Vad menar vi med när vi säger ”riktig” ost?  Jo vi kan lova dig ostar gjorda av mjölk från glada kossor, getter och får. Djur som får beta fritt under skidliftarna i alperna eller i Pyreneernas sluttningar. Ostar som smakar blomster, örter och frihet. Ostar som framställs av kärlek.
Visst är det härligt med alla dessa hälsorön, att ost förlänger livet, gör oss friskare och gladare. Men det bästa av allt är att det smakar ljuvligt och att det finns en ost för alla smaker och tillfällen. Det lovar vi.

Säg cheese!//Billy Adolfsson

Share This