Skötsamma unga med vuxna förebilder

Skötsamma unga med vuxna förebilder

Text: Jessica Österberg
Foto: Sarah Tronêt

2005 var Ulf Helsing med och grundade Norrtälje MMA tillsammans med Mikael Hoffman och Emma Backlund. Emma flyttade för många år sedan och Micke bestämde sig 2010 för att göra annat och är därför inte heller kvar i klubben. Sedan starten har klubben drivits ideellt.
– För oss är inte pengarna det viktiga utan kärleken till sporten och att möjliggöra för ungdomar att få en utvecklande, rolig och betydelsefull fritid, säger Ulf.
Idag bedriver cirka tio tränare träning i både MMA och Thaiboxning. MMA, eller Mixed Marsal Arts, är en sport med sparkar, slag, kast och markkamp och med inriktning på fullkontakt. Även Thaiboxning är en kampsportsgren med inriktning på fullkontakt och har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran.
– Vi har mycket höga krav på skötsamhet i klubben. Missköter man sig, slåss på stan, är huligan eller nazist, åker man ut på en gång. Några ledare är kriminalvårdare och lärare. Själv är jag polis i Norrtälje och efter dessa år av hårt ideellt arbete märker jag tydligt att allt slit lönar sig. Genom åren har det har många gånger hänt att gamla elever har kommit fram och tackat mig för att jag varit en bra förebild och styrde deras liv i rätt riktning genom träningen. Att höra det värmer såklart i hjärtat. Sedan är det såklart kul att när jag kliver ur polisbilen på busstationen så vet grabbarna som hänger där vem jag är och de känner att de kan prata med mig. Många av dem pratar om att börja träna men då vet de ju också vad som gäller, berättar Ulf.
– Vi strävar alltid efter låga terminsavgifterna för att möjliggöra för dem som kanske inte får så mycket ekonomisk hjälp hemifrån att kunna träna. Det brukar nästan alltid någon som får träna gratis varje termin, man märker om någon har det tufft. En sådan liten grej för oss kan betyda allt för någon som behövde lite uppmuntran och en betydelsefull fritid, tillägger Ulf.

I september startas nya barn- och ungdomsgrupper i klubblokalen på Albert Engströms gata 1c, Nordrona. Just nu växer Norrtälje MMA så att det knakar vilket också innebär att klubben står inför nya utmaningar. Det stora problemet är lokalen som börjar bli allt för trångbodd. Klubben är däremot väldigt glada över samarbetet med Crossfit, som hyr ut den nuvarande lokalen.
– Vi hade långtgående planer tillsammans med Norrtälje judoklubb om att starta ett kampsportcentrum i deras lokal i ”bunkern” på Grindfältet men tyvärr har vi inte råd med de hyror som kommunen kräver. Vi får se hur det slutar men det skulle vara trist om både vi och judon stod utan lokaler och flera 100 ungdomar utan träningsmöjligheter. Vi har stora planer på att bilda fler barngrupper, grupper för endast kvinnor samt en skön ”gubbgrupp” där man boxas mer och sparkas mindre, berättar Ulf.
Ett sätt att klara kostnader för lokal och den speciella utrustning som krävs för träningen är genom sponsorer. Bland annat har en alldeles egen skraplott tagits fram till klubben, Roslagslotten.
– Roslagslotten är framtagen för klubbens skull och vår tanke är att föreningar och skolklasser ska sälja den i Roslagen. Klubben tjänar lite pengar medan föreningarna och skolklasserna tjänar tio kronor per såld lott. Detta är bra mycket mer än förtjänsten på alla andra lotter så detta är verkligen lotten av Roslagen för Roslagen och 100 procent går direkt till föreningslivet i Roslagen. Helt fantastiskt ju! Om någon vill sälja lotter är det bara att höra av sig, avslutar Ulf.

Share This