Sommarteater för tionde året i rad

Sommarteater för tionde året i rad

Text: Jessica Österberg

– Jag såg den här pjäsen Björnen som ung och tyckte mycket om den. Det är en ryslig, rolig historia med ett allvar i botten. Det här är en bearbetning av Björnen som är en rysk pjäs av författaren Anton Tjechov, berättar Robert Sjöblom.
Björköbjörnen handlar om änkan Västerman som sörjer sin döda make Jan Petter. Hela historien får en vändning när en affärsman dyker upp på gården för att kräva henne på de pengar som hennes avlidne make är skyldig honom. Det blir bråk – stekpannor, duellpistoler och en rykande bilmotor blir huvudingredienser – och mitt upp i allt uppstår … kärlek!
– Pjäsen utspelas sommaren 1935 och vi befinner oss i finrummet på en gård på Björkö, säger Robert.
Med hjälp av kapellmästare Sven Fredriksson har tidstypisk musik dammats av. Nu kan man lyssna till nostalgisk men fräsch musik som känns mer än gångbar idag.
– Musik är en genomgående del av pjäsen och Sven har verkligen botaniserat i musikskatten från 30-talet med bland annat Ernst Rolf, Elof Ahrle och Hilmer Borgeling, berättar Robert.
Ensemblen består av sex skådespelare där Åsa Piponius spelar huvudrollen som änkan Västerman. Åsa är en av skådespelarna som har varit med alla somrar sedan den första uppsättningen för tio år sedan.
– Det är ett duktigt gäng skådespelare med fina nyanser i skådespelet. Numera kan jag arbeta med mycket små medel för att förfina humorn och berättandet. Det gäller att ta reda på erfarenheterna vi samlat men samtidigt tänka nytt, berättar Robert som själv spelar en mindre roll som en excentrisk chaufför i pjäsen.
I år sker premiären av Björköbjörnen på hemmascenen vid Björkö hembygdsgård den 29 juni. Därefter drar teatern ut på turné i Roslagen och besöker bland annat Erikskulle, senare i augusti dansbanan i Grisslehamn, tre föreställningar på Pythagoras i Norrtälje och en final på Arholma den 5 augusti.
– Pythagoras ligger mig lite extra varmt om hjärtat, förklarar Robert, eftersom det var här vi spelade första gången i Norrtälje. Det är alltid härlig stämning här, en riktigt lugn och stilla oas i Norrtälje – en perfekt spelplats!
Till sist frågar Roslagsliv varför vi ska komma på årets teater Björköbjörnen?
– Det här är sommarteater när det är som bäst! Humor och musik och dessutom får man vara med och sjunga. Det är något magiskt över det. Sommarteater är folkligt och genuint, en del av svensk kultur, avslutar Robert.

Share This