Toppresultat med toppfart

Toppresultat  med toppfart

Att William Söderlind och Marcus Grönwall skulle hålla på med Boatracing var nästan förutbestämt redan sedan tidig skolålder. Dom började tillsammans som 15-åringar och samarbetet håller i sig. I år  med EM-guld i off-shoreklassen 3X och totalsegrare i Roslagsloppet.

Text: Anders Sjögren

– Vi var nog de enda med ett riktigt starkt intresse för båtar och motorer, börjar William Söderlind. Själv har jag kört båt sedan jag nätt och jämt såg över relingen. Att pappa också har tävlingskört har självklart inspirerat. Vi har fått mycket stöd, hjälp och tips från hans erfarenheter.

William och Marcus tillhör Roslagen Boat Racing, och har varit mycket framgångsrika sedan dom började köra.

— Framgångarna började komma ordentligt när vi tog steget upp i klass 3A, där man kör med 21 fotare med 115 hästkrafter. Där ligger farterna upp mot 60 knop. Det sista året i den klassen så vann vi dels VM, vi tog hem segern i nio av tio SM deltävlingar. Där segern uteblev kom vi på andra plats.

Denna framfart resulterade i att racerparet fick en sponsor till en ny båt. Resultatet av detta blev inte riktigt som William Söderlind hade hoppats då man stötte på en hel del problem.

– Förra året åkte vi till Frankrike och hämtade båten som vi kör med idag. Den är faktiskt svensk från början men har tillbringat några år i den engelska ö-världen. Då gick vi upp till 3X-klassen som vi kör i idag. Det är en relativt ny klass som består av 23-fotare, med 200 hästkrafters motorer med maxhastigheter mellan 75-80 knop. Första året så vann vi samtliga 8 tävlingar i SM-serien. Då klassen var ny så tävlade vi endast i svenska mästerskapen.

Detta år har del tillkommit flera deltagare i klassen och konkurrensen har hårdnat.

– Denna säsong kan just nu sammanfattas med off-shoretävlingen vid Gräddö som vi tog hem segern i. Sedan var det en 2-dagars tävling i Oskarshamn där vi vann båda dagarna. Det var EM-tävlingen på Smögen – med långa dyningar och öppet vatten där vi också vann båda dagarna och kan titulera oss europamästare. Det blev en totalseger i Roslagsloppet. Slutligen senast när det var en två-dagarstävling i Nynäshamn där vi också vann båda dagarna. Där körde vi sönder lite så för tillfället så blir det att skruva, tillägger William.

Det kostar en del att hålla på med boat racing, och William berättar att han och Marcus sköter om utrustningen själva.

– Det är ingen sport man blir rik på, fortsätter han. Men vi har förmånen att ha några sponsorer. Utan Jøtul, Termatech, Mattsson & Tholén Bygger AB, Persson Autoservice och Eldabutiken så skulle det inte gå runt.

Slutligen vill William slå ett slag för Roslagen Boat Racings rundbanetävling och prova på dag vid Roddarna/Kärleksudden den 15-16 september.

– Då kan man få möjligheten att prova åka i just våran båt, avlutar William.

Share This